T.C.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy:”Türk turizmi gastronomi ile
büyüyecek”
Turkuvaz
Medya Grubu ve Gastronomi Turizm Derneği iş birliğiyle düzenlenen Gastroshow, T.C.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katılımıyla başladı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Kültür ve
Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ülkemizin turizm gelirinin 2023 yılında bir
önceki yıla göre yüzde 12 artarak yaklaşık 56 milyar dolara ulaştığını belirterek,
Türkiye’nin dünya turizminde ilk 5
içinde yer aldığını söyledi.
Turkuvaz
Medya Grubu ve Gastronomi Turizm Derneği iş birliğiyle düzenlenen Gastroshow, T.C.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açılış konuşmasıyla
başladı. Ülkemizin turizm geliri 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde
12 artarak yaklaşık 56 milyar dolara ulaştığını belirten T.C. Kültür ve Turizm
Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin dünya turizminde ilk 5 içinde yer
aldığını söyledi.
Gastronomi ile turizm arasında
son yıllarda giderek güçlenen bağa dikkat çeken Ersoy, “Gastronomi dünyasının temsilcileri, turizm
pazarının gerçek aktarımları arasında yer almakta, turizmin gelişmesine büyük
katkılar sağlamaktadır” dedi.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanı
Mehmet Nuri Ersoy “İstanbul, İzmir ve Bodrum gastrocity olarak öne çıkıyor”
Zengin bir gastronomi kültürüne
sahip olan ülkemizin, bu zenginliğinin uluslararası kuruluşlar tarafından da
tescil edilmesinin önemine dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri
Ersoy, bu alanda 6 yılda tamamlanacak çalışmaların iki yılda tamamlanarak
Michelin Rehberi’nde yer alındığını belirtti. Bakan Mehmet Nuri Ersoy sözlerini
şöyle devam etti: “Mutfak zenginliğimizin ve yaratıcı rehberliğimizin
uluslararası bağımsız bir kuruluş tarafından tescillenmesiyle, gastronomi
turizminde ortaya koyduğumuz iddia daha da ileri bir boyuta taşınmış oldu.
Yapmış olduğumuz bu çalışmalar ve tanıtım faaliyetleri ile İstanbul, İzmir,
Bodrum gibi destinasyonlarımız birer gastrocity olarak öne çıkmaktadır.”
Turkuvaz Medya Yazılı Basın Reklam Genel Müdürü
ve İcra Kurulu Üyesi Ceyda Uzman, ülkemizin zengin bir mutfak kültürüne sahip
olduğunu belirterek, “Bugün Türkiye’de
gastronomi sektörünün gelişimi ve yenilikçi fikirlerini herkese yaymak için bir
aradayız. Bu zengin mutfak kültürü sadece yemekle değil aynı zamanda kültürel
zenginlik açısından da son derece özel bir yere sahiptir. Bugün burada bu
zengin kültürün dünyaya olan katkılarını konuşacağız. Gastronomi aynı zamanda
doğal kaynakların verimli kullanımı ve turizmin geliştirilmesi açısından büyük
önem taşıyor” dedi.
Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Anadolu’nun yemek ve lezzet
kültürüne değinerek, “Buraya gelen her davetli bizim için çok
kıymetli. Bugün T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Turkuaz Medya desteğiyle
yapılan bu organizasyonun çok kıymetli olduğuna inanıyorum. Buraya gelen
misafirlerimiz dünyanın çeşitli yerlerinden gelerek ülkemizin gastronomi
turizmine büyük katkıda bulunuyor. Burada dikkat edilmesi gereken temel konu
misafirlerimizin çoğu Anadolu’yla bağlantılı olması. Burası sadece fine dining
şeflerinin olduğu bir yer değil aynı zamanda global olarak da kültürümüzü
yaydığımız bir konumda bulunuyor” dedi.